Her er kategorierne for 2018

Nu er vi endelig klar til at annoncere dette års kategorier. Vi har virkeligt lagt hovederne i blød for at finde på nogle sjove og udfordrende kategorier til dette års konkurrence. Vi har selvfølgelig også de klassiske 5 obligatoriske kategorier med igen i år.

De obligatoriske kategorier:

Disse fem kategorier udgør kampen om Danmarksmesterskabet i Grill.
For, at kunne blive Danmarksmester, skal man indlevere i alle disse kategorier – og holdet skal være fra Danmark.
Udenlandske hold må gerne deltage i DM, men kan kun vinde enkelte kategorier.

Fisk med Side dish (Sponsor: Skagenfood)

Med over 7000 km. kystlinje har vi her i Danmark så rigelig og let adgang til frisk fisk, og derfor har vi også – som det eneste land i WBQA – fisk på grillen som fast kategori på konkurrence programmet. I år leverer vores flerårige samarbejdspartner, Skagenfood, den lækreste Kulmule til holdene; Fisken har i øvrigt fået sit danske navn fordi dens mund er kulsort. Udskæringen til DM bliver kulmule loins med skind. Kulmulens kød er rigtig saftigt, og sværere at tørre ud ved tilberedning, end f.eks. torsk. Kødet kan virke meget løst i det, men det samler sig ved tilberedning.
Holdene skal kreere en fiskeret med side dish, der har den overordnede overskrift ”Seafood”. Under den overskrift har holdende frie hænder, så længe at sidedish indeholder seafood (fisk, skaldyr, bløddyr, tang osv) og serveres ved siden af fisken (ikke ovenpå, indeni eller under).

Pulled Pork

Eller svinenakke på grill om man vil; Det er den mest tidskrævende ret på programmet – hvor holdene har under et døgn til, at forvandle flotte svinenakkefileter til silkebløde og møre lunser, der nemt falder fra hinanden og som nærmest smelter på tungen. En himmerigsmundfuld, når det gøres rigtigt.

Ribs (Sponsor: Steak-out)

Grillede spareribs – en BBQ klassiker, som også kaldes ”Konge-kategorien” i DM-sammenhæng – at vinde denne kategori er som at vinde et mini-mesterskab i sig selv; Skulle der nemlig være stemmelighed mellem to hold i det samlede regnskab, er det deres point i denne kategori, der kan afgøre det hele.
Vores gode samarbejdspartner, Steakout, leverer selvfølgelig kødet.

Brisket (Sponsor: Steak-out)

Brisket – eller en udskæring, der minder om oksespidsbryst – er feltets sværeste kategori, for det gælder om, at præstere den helt rigtige tilberedning, røgning og temperatur, for at opnå den perfekte mørhed; Og den skal sidde lige i skabet. Heldigvis får holdene et virkelig godt udgangspunkt med kvalitets kød fra Steakout.

Kylling med Side dish

Vi får leveret de dejligste kyllinger vi kan opdrive, og så er det op til holdene, at tilberede dem på mesterlig vis.
Der skal kreeres en grill-ret med kylling, som skal indleveres med en side dish . I år har vi valgt at sidedish temaet skal være “peberfrugt”. Disse kommer i mange former, farver og variationer. Holdene vælger selv hvilke(n) de vil benytte – bare det er det bærende element i sidedish.  Som altid skal holdene huske at sidedish serveres ved siden af kyllingen og ikke ovenpå/under/indeni.

Fælles for de obligatoriske kategorier

Det eneste pynt der må være i boksen er grøn salat eller persille i bunden af boksen; Med persille mener her bredbladet persille eller kruspersille.
For yderligere information om regler, se vores officielle regelsæt.

De kreative kategorier:

Freestyle – Den Hemmelige

Shyyy! Vi må ikke sige noget, for det er en hemmelighed. Selv dommerne får intet, at vide før den offentlige afsløring.
Lørdag eftermiddag kl. 15:30 bliver Den hemmelige Kategori afsløret – eller rettere: den hemmelige råvare.
For det er en ingrediens, og den ingrediens, der skal spille en tydelig hovedrolle i de retter, der indleveres. Det plejer, at være en måske lidt ualmindelig, men i høj grad interessant ingrediens, der udfordrer holdenes kreativitet. De har kun knap et døgn til, at finde på en ret med den hemmelige ingrediens.
Afsløringen af årets hemmelige ingrediens plejer, at være noget af et tilløbsstykke, så man bør finde vej til scenen i god tid!

Freestyle – BBQ Sauce

”The Secret’s In The Sauce” – og det er der nok noget om. Det samme stykke kød, tilberedt på samme grill og af den samme person, kan blive til to helt forskellige oplevelser med to forskellige BBQ-saucer på.
Holdene skal give deres bud på en fantastisk BBQ-sauce; De skal aflevere den både i ren form og på et stykke grillet kød, så dommerne kan vurdere et helhedsbillede. I år skal saucen grilles sammen med svinekoteletter, så man kan få et indtryk af saucen sammen med kød.

Freestyle – Sønderjysk Kaffebord

Du smiler nu – indrøm det! Ingen kan høre, se eller læse ordene ”Sønderjysk Kaffebord” uden, at smile. Og nu smilede du igen! 🙂
Det dejlige, sønderjyske kaffebord er en stor – og ualmindelig lækker – tradition i Sønderjylland.
Et ægte sønderjysk kaffebord består af syv bløde kager, syv tørre kager og syv hårde kager. Traditionen med sønderjysk kaffebord startede i 1870’erne og blev et adelsmærke for denne del af Danmark i tiden frem til 1920. I denne periode var Sønderjylland tysk område, og der var begrænsede muligheder for at forsamles og være ”danske”; Det var forbudt for sønderjyderne at samles, hvor der blev udskænket alkohol, fordi det efter prøjsernes opfattelse løsnede sønderjydernes dansksindede tungebånd. Til gengæld måtte man gerne forsamles om kaffe og kage, og på den måde opstod det synneyske kaffebord. Det udviklede sig hurtigt til et overdådigt kageorgie, fordi landbokonerne gerne skulle overgå hinanden i bagværk.
Holdene skal give os deres bud på én kage der kan indgå i Synnejysk kaffebord, ene og alene ud fra den overskrift. Det giver en unik mulighed for, at skrue helt op for grillhyggen og støtte en lokal tradition i ”Synnejylland”!

Freestyle – Grill drink (sponsor: Just Drinks/Jack Daniels)

Det skal kunne drikkes; Og (selvfølgelig) på et eller andet stadie af processen, som væsentligste ”tilberedning” være grillet – hvilket vi skal kunne se og/eller smage på en eller flere ingredienser inkl. pynt. Der må gerne være alkohol i drinken (det er ikke et krav) men hen hold det på et lavt niveau så dommerne også kan dømme andres drinks ud over jeres.

Freestyle – WBQA Jubilæums-ret

Det er 10. gang i træk vi mødes til et DM i Grill, og det skal markeres!  Vi skal have en fest på tallerkenen – en vaske ægte grillfest og det er jeres kreation der udgør hovedattraktionen til festen.
Derfor er den største show-kategori i år en ret kreeret for at markere jubilæet!
Holdene har frie hænder. Fuldstændig frie hænder, så imponer vores dommere ud over det sædvanlige (og husk så lige at det stadig er en grill konkurrence)

Fælles for de kreative kategorier

Som udgangspunkt vil dommerne forvente, at alt der bliver sat foran dem, er en del af retten og skal bedømmes; Herfra naturligvis undtaget tallerken og øvrigt service, samt holdere mv. der tydeligvis ikke skal spises.
Alle de kreative kategorier skal serveres på 6 ens hvide tallerkener der passer på en enkelt serveringsbakke (bakke og tallerkener kan købes billigt via Ikea.dk).. Der skal indleveres seks tallerkener pr. hold, på en bakke.

Der må gerne sættes andet ovenpå de hvide tallerkener (holdere, glas mv.), men hver tallerken udgør det maximale areal, holdet må bruge pr. servering. Holdene kan også få udleveret en boks, hvis de hellere vil have det.

 

Her er resultaterne 2017

 

Dette års DM i Grill bød på spænding til det sidste. Holdene var igennem 11 forskellige kategorier og det deres niveau var et af de højeste vi har set i konkurrencens historie.

I den sidste ende var der dog et hold der stod tilbage med sejren:

BBQ Team Smoke It All

Holdet var stabilt gode igennem de fleste kategorier og var også på podiet efter pokaler flere gange.

Samlet top10 er derfor således:

Placering Samlet score Hold Kaptajn
1 240.75 BBQ Team Smoke It All(Denmark) Mikkel Lund
2 233.60 The Crazy BBQ Team(Denmark) Max Jensen
3 232.20 Taunting Tailgaters(Denmark) Peter Braun
4 228.85 Team BBQ brothers(Denmark) Dennis brauer
5 225.15 Moms BBQ Kitchen(Denmark) Marian Weinkouff
6 221.30 Hanno´s BBQ(Denmark) Jesper Hanno Hansen
7 215.95 Westwoodfieldbbq.dk(Denmark) Thomas Cramer
8 214.50 Son & Dad BBQ(Denmark) Bent Simonsen
9 214.20 Fionia BBQ(Denmark) Søren Johansen
10 213.35 Team Outdoorchef BBQ(Denmark) Christian Andersen

 

 

Se point for de enkelte kategorier samt den fulde samlede liste på vores point-system side (vælg kategori i listen øverst):

bbq-competition.com

 

Vi ønsker alle de vindende hold et stort tillykke og ser frem til at gense jer alle igen til DM i Grill 2018.

Her er DM pladsen 2017

Når vi opbygger en DM i Grill plads, så forsøger vi at gøre det hyggeligt for både hold og publikum. Alle skal føle sig hjemme og vi skal kunne mærke den gode stemning på hele pladsen.

Af denne årsag har vi i år valgt at opbygge vores plads som en lille krins med både et bodområde og et holdområde.

I bodområdet vil vores sponsorer fremvise og sælge grilludstyr og I vil få mulighed for at få lækre smagsprøver af alverdens grillmad.  Når I kommer ind på området med holdene vil I kunne se lige dele stress over konkurrencen og lige dele hygge. Det er sjovt og det er seriøst – eller måske Seriøst sjovt! Holdene er altid klar på en lille snak og måske giver de endda en smagsprøve på det de har lavet i konkurrencen. Ser de ekstra stressede ud, så kan det være lige op til en indleveringstid og så må I meget gerne gå lidt til side. På dette tidspunkt vil holdene nemlig komme løbende op til indleveringsboden hvor de skal aflevere deres færdige retter.

Igennem hele weekenden vil vi på scenen lave forskellig underholdning. Der vil både være grill-tips, udstyrsfremvisning og selvfølgelig en masse sjove konkurrencer for Jer publikummer – både for børn og voksne.

Her står holdene

På tegningen herunder kan I se hvordan holdene er placeret rundt på pladsen i år. Hvis i vil læse mere om de enkelte hold, så kan i trykke på deres hold-logo ude på forsiden.

 

Vi glæder os til at vise pladsen frem til jer der besøger dette års DM i Grill, og håber i har lyst til at hænge lidt ud i vores slapper-områder, hyggesnakke med hold og sponsorer samt sparke lidt dæk på de mange seje grills der er på stedet.

DM i Grill åbner dører

Hvert år lægger vi stort vægt på at forsøge at forny og forbedre på vores i forvejen ganske fremragende DM i Grill. Dette har betydet at vi efterhånden har opbygget et ry som værende en af de  bedst arrangerede grill konkurrencer i Europa. Dette er vi selvfølgelig meget stolte af.

Hvad der gør os endnu mere stolte er, når kæmpe internationale og prestigefyldte meddeler at de anser vores lille DM i Grill som værende adgangsgivende til deres konkurrencer.

Dette er også tilfældet i år og derfor kan vi med stolthed præsentere af DM i Grill er adgangsgivende til:

  • World Food Championships – BBQ competitions i Orange Beach, USA
  • Jack Daniels Invitational BBQ Worldchampionship

Begge konkurrencer anses for at være nogle af de mest prestigefyldte i verden og alene det at blive inviteret er en ære. Denne ære kan vi nu give til vinderne ved DM i Grill*.

Det er selvfølgelig op til de vindende hold hvad de vil gøre med invitationerne. Vi vil så vidt muligt være behjælpelige med kontakt-personer og hjælp til hvad holdet skal have på plads inden de kan tage afsted. Det er dog holdet selv der betaler for deltagelsen mm.

Jack Daniels Invitational BBQ World Championship

Denne konkurrence er for toppen af toppen indenfor grill. Man skal som amerikaner have vundet en af de helt store konkurrencer i USA bare for overhoved at være med i lodtrækningen om en invitation. For ikke-amerikanske hold er der udvalgt specifikke konkurrencer rundt om i verden som kan udløse in invitation til konkurrencen – DM i Grill er en sådan konkurrence.

Ved Jack Daniels Invitational, eller “The Jack” som det kaldes iblandt kendere, er meget restriktive omkring hvem de udvælger som adgangsgivende konkurrencer ude i verden. Derfor er det meget specielle kriterier de kigger på for at finde netop det hold der skal have invitationen ved konkurrencen. Normalt vil en WBQA konkurrence ikke kunne være adgangsgivende til The Jack, da vi har fisk som kategori. De er dog så imponeret over kvaliteten af vores konkurrence, at de har valgt at give os mulighed for at finde et vinderhold der blandt vinderne til DM i Grill.

Det betyder dog også at vinderen ikke nødvendigvis bliver dette års danmarsksmestre, da vinderen af The Jack invitationen skal findes iblandt følgende kategorier:

  • Ribs
  • Pulled Pork
  • Kylling
  • Brisket

Det vil sige at point det hold der har flest point samlet i disse 4 kategorier vil vinde invitationen, selv om vores Danmarksmester også skal kunne mestre fiske kategorien for at vinde samlet DM.

Hvem der vinder invitationen finder vi først ud af søndag den 2. juli under præmieoverrækkelsen.

Vi glæder ud under alle omstændigheder over at vi kan tilbyde et Dansk hold en invitation til The Jack (skulle et internationalt hold vinde på point, så vinder de en lod i lodtrækningen om en invitation for deres eget land).

Konkurrencen afholdes på Jack Daniels Distilleriets egen grund i Lynchburg, Tennesee, USA.

Mere information her  https://www.jackdaniels.com/en-us/BBQ

Kan man slet ikke få nok af Jack Daniels, så kig også forbi DM i Grill pladsen hvor de vil være tilstede med en bod hvor deres dejlige bourbon kan smages.

World Food Championships

Dette er måske en af de mest absurde og store konkurrencer der findes. Det er en kæmpe setup med konkurrencer indenfor stort set alle grene af madlavning og BBQ er blot en af dem.

Årets Danmarksmestre vinder “The Golden Ticket” som er en invitation til World Food Championships i Orange Beach, USA

Det er en konkurrence med vilde pengepræmier og høj prestige – i år er hovedpræmien for BBQ kategorien $10.000, så det er ikke så ringe endda.

Konkurrencen bryster sig bl.a. med at der er mere end 30 TV kokke der har startet deres kariere ved at vinde en af de mange kategorier under konkurrencen.

 

Hvem Der skal have The Golden ticket finder vi først ud af Søndag d 2. Juli  under præmieoverrækkelsen.

Mere info her: https://worldfoodchampionships.com/ og mere specifikt https://worldfoodchampionships.com/competitions/2017/world-barbecue-championship

 

Helstegt pattegris til folket

Lørdag eftermiddag når den sidste indlevering er sendt i retning af dommerne, så vil de 2 gutter fra grill-festen.dk stå og dele smagsprøver ud af deres lækre helstegte pattegris.

Grisen har stået og hygget sig på grillen hele dagen og vil være sprængfyldt med smag. De laver 1 stk gris og der er smagsprøver så længe der er kød tilbage.

Vind en fest med helstegt pattegris

Kan du slet ikke få nok af helstegt pattegris?  Så har du chancen for at vinde din helt egen festmenu med helstegt pattegris. Alle der kigger forbi DM i Grill pladsen den 1.-2. Juli under arrangementet vil kunne deltage i konkurrencen.

Præmien er en pattegris-festmenu til en værdi af 6000kr. Det er nok til dig og 25-30 af dine venner, så det kan blive en fantastisk fest.

Hvad konkurrencen går ud på vil vi ikke afsløre endnu.

 

Kig forbi grill-festen.dk og se deres andre lækre menuer

Sponsor pakke til alle hold fra Weber

Vores guldsponsor Weber har i år valgt at vores hold skal forkæles lidt ekstra. Det betyder at hvert hold ved DM i Grill får en sponsor-pakke til en værdi af over 400kr.

Pakken gør det let for holdende at komme godt igang med dette års DM og vi er derfor glade for denne fine gestus fra Weber.

Hvert af holdene får en pakke bestående af følgende produkter:

  • 2 poser a 8 kg Weber briketter
  • 1 pakke  Weber optændingsblokke
  • 1 pose Weber røg chunks værdi
  • 1 pose Weber røg træflis værdi
  • 1 stk Weber Non-Stick Spray

Holdene vil kunne afhente deres pakke i Webers show-room under DM i Grill, hvor man samtidigt har mulighed for at sparke dæk på den spritnye Weber Genesis II samt få en snak med de flinke folk fra Weber.

Vi siger tak og håber at holdene bliver glade for denne fine gave.

 

Her er alle kategorierne

Nu kan vi ikke trække den længere med at få annonceret de forskellige kategorier ved DM i Grill 2017. Herunder vil I kunne finde en kort beskrivelse af dem alle og vi håber at holdene tager godt imod udfordringen. Vi glæder os i hvert fald til at se hvad de kan finde på i de enkelte kategorier.

De 5 obligatoriske kategorier

Følgende 5 kategorier er de officielle WBQA kategorier og det er holdenes point på tværs af disse kategorier der afgør hvem der bliver årets Danmarksmester

  1. Spareribs 
    Der skal laves lækre møre spareribs af fantastisk kød sponsoreret af steak-out.dk
  2. Pulled Pork (nakkefilet)
    Den klassiske low&slow ret “pulled pork” som laves af nakkefilet sponsoreret af Danish Crown
  3. Brisket
    En af de sværeste okse udskæringer at få perfekt. Heldigvis er kødet af høj kvalitet og kommer fra Steak-out.dk
  4. Kylling med sidedish
    Der skal tilberedes kyllinger på bedste vis. Som seperat side-dish skal holdene lave amerikaner-klassikeren “Baked beans”
  5. Fisk med sidesidsh
    Årets fisk er “makrel” fra Skagenfood og til det skal holdene lave en sidedish under betegnelsen “freestyle grill-brød”

Fælles for de obligatoriske kategorier er, at eneste pynt der må være i boksen er grøn salat eller persille (bredbladet eller kruspersille) i bunden af boksen. For yderligere information om regler, se vores officielle regelsæt.

De kreative kategorier

I disse kategorier kan holdene rigtigt vise deres kreative sider, da der er flere friheder omkring anretning og ingredienser. Der findes vindere i hver enkelt af disse kategorier, og alt efter kategori kan der være rigtigt spændende præmier på spil. Flere af kategorierne er blevet til i samarbejde med vores dejlige sponsorer.

  1. BBQ Krydderi
    Her skal grill-holdet vise at de kan tilsmage en perfekt BBQ krydderiblanding. Vi laver i år denne kategori i samarbejde med Spicebar krydderier og det vindende hold vil efterfølgende få mulighed for at få sat en krydderiblanding i produktion af samme. Spicebar vil levere krydderier til brug i kategorien – Holdene vil få udleveret svinemørbrad som skal krydres med krydderiet og indleveres sammen med krydderiblandingen.
    Krydderierne der må bruges i år er: Rød Kampot Peber, Tellicherry “sort peber”, Flor de Sal “Flagesalt”, Jordbær Pulver, Mango Pulver, Rørsukker rå, Paprika, røget, Oregano, skåret, Timian skåret, Paprika, edelsüß, Hvidløgspulver, Kalahari ørkenen salt “Natursalt”, Løgpulver
  2. BBQ Sauce
    Ingen BBQ uden en god BBQ sauce. Igen i år laver vi sammen med Solina Group en BBQ sauce kategori hvor holdene kan give deres bud på netop hvilken sauce de mener er den perfekte BBQ sauce. Vinder-saucen vil i samarbejde med Solina Group blive sat i produktion efterfølgende. Holdene vil få udleveret kyllingebryst til at indlevere den tilberedte sauce på.
  3. Gourmet Style Ringrider Hotdog
    Ingen tur til Aabenraa ville være fuldendt hvis ikke man fik en af de klassiske Ringrider Pølser. Vi har forhøjet niveauet en del og valgt at holdene i år skal prøve krafter med at lave en gourmet hotdog hvor pølsen er den originale Ringrider pølse fra Aaabenraa området. Vi glæder os til at se hvordan holdene kan få denne pølse til at blive ren gourmet for dommernes ganer.
  4. Freestyle Vegetar-ret med grillost
    Der tales disse dage meget om at kødproduktionen er hårdt ved miljøet. Derfor vil vi da gerne slå et slag for at man griller mere grønt i hverdagen. Med denne kategori vil vi gerne udfordre holdene til netop at grille en ret uden kød. For at udfordre holdene lidt ekstra har vi valgt at alliere os med Taverna og sat som krav at deres lækre grillost skal indgå som et bærende element i retten. Holdene får udleveret Taverna grillost i enten neutral eller chili udgaven. Denne skal indgå som et af de primære elementer i retten. “Vegetar” skal forståes som “uden kød”.
  5. “Den hemmelige”
    Navnet siger vist det hele. Denne kategori er hemmelig indtil Lørdag kl 15.30 hvor den/de hemmelige ingredienser annonceres til holdene. Herefter har de indtil søndag til at finde frem til hvad der skal laves i denne kategori. Vi kan love så meget at det bliver sjovt og udfordrende.
  6. Freestyle dessert
    Vi gentager successen fra sidste år og tager en omgang sødt på grillen. Holdene skal her vise stor kreativitet og lave deres lækreste dessert på grillen. Det er freestyle og hvis stilen fra sidste år holdes, så er der virkelig show-off i denne kategori. Men husk: Det er en grill konkurrence, så dommerne forventer at kunne se/dufte/smage at vi har med en grill-dessert at gøre.

Som udgangspunkt vil dommerne i disse kategorier forvente at alt der kommer ind er en del af retten og skal bedømmes (minus selvfølgelig “embalage”, hotdog holdere, service osv).

Alle freestyle retterne skal serveres på ens hvide tallerkener – 6 stk i alt på en samlet bakke. Der må gerne sættes andet ovenpå de hvide tallerkener, men de laver max arealet man må bruge pr ret.

Holdmøder

Har du spørgsmål til de enkelte kategorier eller til DM i Grill generelt, så har vi i år valgt at lancere online møder for holdene. Her har du som hold mulighed for at stille spørgsmål omkring alting der har med DM at gøre og så vil vi på bedste vis forsøge at svare (alternativt vil vi finde frem til svar og give det efterfølgende).

Læs mere om Holdmødet på vores eventside på facebook.

Vi håber at vi på denne måde kan få hjulpet alle holdene til at have den bedst mulige konkurrece, uden at vi skal svare på de samme spørgsmål en masse gange. Så kan vi nemlig også fokusere vores tid på at lave en endnu federe konkurrence for alle.

 

 

Skriv gerne en kommentar med hvilken kategori DU glæder dig mest til at lave/se/smage under DM i Grill 2017.

Her er årets fisk 2017

Vi ved at holdene glæder sig til at finde ud af hvilken fisk der skal grilles ved dette års DM i Grill. Derfor vil vi hermed annoncere hvilken spændende fisk vi har valgt.

Inden da vil vi lige stillet et spørgsmål: Hvilken fisk finder man i byskjoldet for Aabenraa? Kender du svaret, så ved du hvilken fisk der selvfølgelig skal grilles i år.

Til jer der ikke kender byvåben (tidligere kommunevåben) så kan vi da lige give jer et kik på det her:

 

 

Kan du ikke lige genkende fisken, så kommer svaret her:

MAKREL

Hvert hold vil til DM få udleveret 4 hele makreller som så skal tilberedes på bedste vis til vores dommere. Hvordan dette foregår, er helt op til de enkelte hold – så længe det overholder vores regler. Hvad der skal til som tilbehør vil blive annonceret inden længe, så hold øje her på siden.

Makrel (Scomber scombrus)

Kendetegn

Makrellens krop er strømlinet og torpedoformet. Ryggens grundfarve er blågrøn med uregelmæssige mørke bølgende bånd eller aftegninger ned til sidelinien. Den grønblå farve forsvinder hurtigt efter fiskens død og erstattes af en ren blå til blåsort farve. Bugen er hvid. Haleroden har fem småfinner på ryggen og bugkanten. Forreste rygfinne har pigstråler. Ved gatfinnen sidder en lille pig. Makrellen har ingen svømmeblære og kan derfor stige og dykke meget hurtigt uden besvær.

Makrellen bliver normalt 30-40 cm. Den bliver højst 60 cm.

Levested og føde

Makrellen er en pelagisk stimefisk. Pelagiske fisk lever i det åbne hav, der hvor kysterne ikke påvirker vandet, i modsætning til demersale fisk, som kun bevæger sig i perioder. Pelagiske fisk er meget fede, mens demersale fisk er meget fedt fattige. Makrellen er en meget hurtig svømmer og danner store stimer fra overfladen og ned til 200 meters dybde. Den overvintrer i store stimer nær bunden. Makrellen er udbredt fra det nordlige Norge og Island til det nordlige Afrika.

Om vinteren tager den overvintrende makrel næsten ingen føde til sig, men om foråret begynder den atter at æde. Føden består af dyreplankton som vandlopper, vingesnegle osv. Efter gydningen æder den sig fed i småfisk som sild, brisling og tobis. Den gyder fra marts til juli nær overfladen.

Sæson

Sæson hele året men lettest af fange fra tidlig sommer og frem. Den er efter manges mening bedst, når den er fedest i sensommeren og efteråret, dvs. august og september.

Tilberedning og ernæring

Makrel er en vigtig konsumfisk. Kødet er brunligt og velsmagende. Det har et højt fedtindhold og harskner derfor meget hurtigt. Kødet sælges både fersk, røget og som konserves.

Kilde: 2gangeomugen.dk

 

Det med småt:

Makrel er en sæsonfisk og er vi så ekstremt uheldige at vi ikke kan skaffe Makrel til DM, så er vi nødsaget til at have en anden fisk i baghånden. I år vil dette være laks i formen “hel lakseside” pr hold. Vi forventer dog ikke at dette bliver relevant – det bør blot nævnes her.

Hvem dømmer egenligt til DM – dig måske?

Til DM i Grill bruger vi altid uddannede grill-dommere, så al bedømmelse foregår fair og ensartet. Men hvem er de egenligt disse dommere og hvordan bliver man uddannet dommer? 

DM i Grill afholdes hvert år af WBQA Danmark. Det er en lokal-afdeling af non-profit organisationen World Barbecue Association. Det betyder at vores konkurrence også afholdes ud fra de regler der er i netop denne organisation – inklusiv kravet om at alle dommere er uddannede og certificeret til at være dommere ved denne slags konkurrencer.

Nu tænker de fleste så at det jo nok er kokke og lignende der har taget dette dommer certifikat og så sidder og dømmer. Det er det også, men vi lægger stort vægt på at det også er “folkets smag” der bliver vurderet efter og derfor har vi også en del “almindelige” mennesker med i dommerpanelet.

Det kan lade sig gøre fordi vi hvert år afholder dommer-certificering kurser i Danmark, hvor alle med interesse kan tilmelde sig. Gennemfører man kurset, så har man derefter mulighed for at tilmelde sig som dommer ved DM i Grill (samt alle andre WBQA konkurrencer rundt om i hele Verden).

Vil du være dommer?

Vi har allerede annonceret årets første dommer-kursus. Det afholdes i København den 18. Februar og du kan sagtens nå at tilmelde dig endnu. Vi arbejder på at få et lignende kursus stablet på benene i Jylland, og så snart det er tilfældet, så vil vi annoncere det på wbqa.dk

Alle kan være med, hvis bare man har interesse i grill samt at smage og vurdere grillmad. Det er selvfølgelig underforstået at man er villig til at smage på de forskellige ting og ikke er ekstremt kræsen.

Selv om det er en seriøs opgave at være dommer, så har vi det rigtigt sjovt i dommerteltet og flere af dommerne ses også ved andre lejligheder. Vi har sågar en flok dommere som har dannet et “rejsehold” der tager rundt til konkurrencer i udlandet og dømmer der.