Vi ved at holdene glæder sig til at finde ud af hvilken fisk der skal grilles ved dette års DM i Grill. Derfor vil vi hermed annoncere hvilken spændende fisk vi har valgt.

Inden da vil vi lige stillet et spørgsmål: Hvilken fisk finder man i byskjoldet for Aabenraa? Kender du svaret, så ved du hvilken fisk der selvfølgelig skal grilles i år.

Til jer der ikke kender byvåben (tidligere kommunevåben) så kan vi da lige give jer et kik på det her:

 

 

Kan du ikke lige genkende fisken, så kommer svaret her:

MAKREL

Hvert hold vil til DM få udleveret 4 hele makreller som så skal tilberedes på bedste vis til vores dommere. Hvordan dette foregår, er helt op til de enkelte hold – så længe det overholder vores regler. Hvad der skal til som tilbehør vil blive annonceret inden længe, så hold øje her på siden.

Makrel (Scomber scombrus)

Kendetegn

Makrellens krop er strømlinet og torpedoformet. Ryggens grundfarve er blågrøn med uregelmæssige mørke bølgende bånd eller aftegninger ned til sidelinien. Den grønblå farve forsvinder hurtigt efter fiskens død og erstattes af en ren blå til blåsort farve. Bugen er hvid. Haleroden har fem småfinner på ryggen og bugkanten. Forreste rygfinne har pigstråler. Ved gatfinnen sidder en lille pig. Makrellen har ingen svømmeblære og kan derfor stige og dykke meget hurtigt uden besvær.

Makrellen bliver normalt 30-40 cm. Den bliver højst 60 cm.

Levested og føde

Makrellen er en pelagisk stimefisk. Pelagiske fisk lever i det åbne hav, der hvor kysterne ikke påvirker vandet, i modsætning til demersale fisk, som kun bevæger sig i perioder. Pelagiske fisk er meget fede, mens demersale fisk er meget fedt fattige. Makrellen er en meget hurtig svømmer og danner store stimer fra overfladen og ned til 200 meters dybde. Den overvintrer i store stimer nær bunden. Makrellen er udbredt fra det nordlige Norge og Island til det nordlige Afrika.

Om vinteren tager den overvintrende makrel næsten ingen føde til sig, men om foråret begynder den atter at æde. Føden består af dyreplankton som vandlopper, vingesnegle osv. Efter gydningen æder den sig fed i småfisk som sild, brisling og tobis. Den gyder fra marts til juli nær overfladen.

Sæson

Sæson hele året men lettest af fange fra tidlig sommer og frem. Den er efter manges mening bedst, når den er fedest i sensommeren og efteråret, dvs. august og september.

Tilberedning og ernæring

Makrel er en vigtig konsumfisk. Kødet er brunligt og velsmagende. Det har et højt fedtindhold og harskner derfor meget hurtigt. Kødet sælges både fersk, røget og som konserves.

Kilde: 2gangeomugen.dk

 

Det med småt:

Makrel er en sæsonfisk og er vi så ekstremt uheldige at vi ikke kan skaffe Makrel til DM, så er vi nødsaget til at have en anden fisk i baghånden. I år vil dette være laks i formen “hel lakseside” pr hold. Vi forventer dog ikke at dette bliver relevant – det bør blot nævnes her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *