30. marts 2020 13:34
- -

10 kategorier og så lidt ekstra…

Et Danmarksmesterskab skal være sjovt og udfordrende, så derfor skal de deltagende hold altid igennem en række sjove og udfordrende kategorier indenfor grill og BBQ.

Der er 5 kategorier som vi kalder de obligatoriske kategorier. Disse er ved alle officielle WBQA mesterskaber i verden og det er med pointene fra disse 5 kategorier at vi finder den samlede Danmarksmester.

De obligatoriske kategorier er:

Fisk (art annonceres snart) med Side dish (food-basket)

Fiskesponsor: kommer
Med over 7000 km kystlinje har vi her i Danmark så rigelig og let adgang til frisk fisk, og derfor har vi selvfølgelig også fisk på menuen.
Der arbejdes på at finde den helt rette fisk til holdene i år. Den annonceres her på siden så snart den er fundet.

Holdene skal samtidig kreere side dish, til fiskeretten. Til at lave side-dish til både fisk og kylling, får holdene udleveret en kasse med forskellige råvarer (annonceres her på siden senere) . Deres sidedish skal bestå af råvarer fra denne kasse, men der må selvfølgelig gerne bruges fedtstof og krydderier derudover (men ellers intet).

Indleveres i 1-2 udleverede termobokse.

Kylling med Side dish (Food basket)

Sponsor: kommer
Hvert hold får leveret 4 af de dejligste hele kyllinger vi kan opdrive, og så er det op til holdene, at tilberede dem på mesterlig vis.
Holdene skal samtidig kreere side dish, til fiskeretten.

Til at lave side-dish til både fisk og kylling, får holdene udleveret en kasse med forskellige råvarer (annonceres her på siden senere). Deres sidedish skal bestå af råvarer fra denne kasse, men der må selvfølgelig gerne bruges fedtstof og krydderier derudover.

Indleveres i 1-2 af de udleverede termobokse.

Brisket

Kødsponsor: Steak-Out.dk

Brisket – en udskæring, der minder om oksespidsbryst – er feltets måske sværeste kategori, for det gælder om, at præstere den helt rigtige tilberedning, røgning og temperatur, for at opnå den perfekte mørhed; Og den skal sidde lige i skabet.
Heldigvis får holdene et virkelig godt udgangspunkt med kvalitets kød fra
Steak-out.dk

Eneste tilladte pynt er grøn salat eller persille (krøl/bredbladet) i bunden af boksen.

Indleveres i 1 stk af de udleverede termobokse.

Svinenakke (Boston Butt)

Sponsor: https://steak-out.dk
Det er tilladt for holdene, at lave andet end Pulled Pork af det svinenakke, de får – men langt de fleste hold vælger alligevel denne tidskrævende ret. På omkring et døgns tid, forvandler holdene de flotte svinenakkefileter til silkebløde og møre lunser, der nemt falder fra hinanden og som nærmest smelter på tungen. En himmerigsmundfuld, når det gøres rigtigt.

Der udleveres en stor Boston Butt (helt nakke stykke).

Eneste tilladte pynt er grøn salat eller persille (krøl/bredbladet) i bunden af boksen.

Indlevering i 1 stk udleveret termoboks

Spareribs

Sponsor: Steak-Out.dk

Grillede spareribs – en BBQ klassiker, som også kaldes ”Konge-kategorien” i DM-sammenhæng.
At vinde denne kategori er som at vinde et mini-mesterskab i sig selv, for skulle der være stemmelighed mellem to hold i det samlede regnskab, er det deres point i denne kategori, der afgør det hele.

Der udleveres nogle utroligt kødfyldte ribs af st. louis cut.

Eneste tilladte pynt er grøn salat eller persille (krøl/bredbladet) i bunden af boksen

Indlevering i 1stk udleveret termoboks

De kreative kategorier:

Det er frivilligt for holdene, om de vil deltage i free-style kategorierne, da resultaterne her ikke tæller med i kampen om selve Danmarksmesterskabet.
De fleste hold tager nu alligevel udfordringerne op i en eller flere af dem. Både fordi det er sjovt, og fordi de gerne vil vise og bevise hvad de kan.
Som udgangspunkt vil dommerne forvente, at alt der bliver sat foran dem, er en del af retten og skal bedømmes; Herfra naturligvis undtaget tallerken og øvrigt service eller holdere mv. der tydeligvis ikke skal spises.
Alle de kreative kategorier skal serveres på ens hvide tallerkener og bakker fra Ikea, som holdene selv køber:
– Bakker: Model ”Klack”, artikelnummer: 064.104.06 (vejl. pris kr. 69,-)
– Tallerkener: Model ”IKEA 365+” 15 cm, artikelnummer: 302.796.75 (vejl. pris pr. stk. kr. 15,-).
Der skal indleveres seks tallerkener pr. hold, på en bakke. Der må gerne sættes andet ovenpå de hvide tallerkener (holdere, glas mv.), men hver tallerken udgør det maximale areal, holdet må bruge pr. servering.
Holdene kan også få udleveret en boks, hvis de måtte ønske dette.
I kategorien Sommerfest har holdene helt frie hænder – og altså også med hensyn til anretningen (dvs. tallerkner på bakke er ikke et krav).

I andre retter kan der være “specialregler” for indlevering. Disse vil fremgå af beskrivelserne herunder.

Pizza

Det er blevet mere almindeligt, at bage på grillen – og mange helt almindelige baghave-grillere har allerede prøvet, at lave denne fantastiske ret over ilden. Der findes også specialudstyr på markedet, men som vores dygtigt hold allerede ved, så behøver man faktisk ikke det store udstyr for, at kunne fremtrylle en pizza, der er langt bedre end dem man får på det lokale pizzeria.
Stiller man op i denne free-style kategori, kan der indleveres i hvid termoboks, i pizzabakke eller på godkendte hvide tallerkener og bakke.

Den Hemmelige

Fredag kl. 16:00 afslører vi hovedingrediensen i årets hemmelige kategori. Der er indlevering lørdag, og holdene har således et lille døgns tid til, at finde på en ret med ingrediensen.
Stiller man op i denne free-style kategori, kan der indleveres i boks eller på godkendte hvide tallerkener og bakke.

Freestyle Asian BBQ

Asien er et kontinent, der har mindst lige så lang tradition for, at lave mad over ild, som vi selv har. Det er også et ualmindelig stort kontinent, med mange karakteristiske køkkener, der hver har deres særlige ingredienser, smage og aromatiske krydderier.

Derfor er ”Asian BBQ” et vidt begreb; Vi håber holdene vil vise os spændende retter fra netop deres favorit region. Stiller man op i denne free-style kategori, kan der indleveres i boks eller på godkendte hvide tallerkener og bakke.

Kebab

Vi er jo i Roskilde – vi er endda præcis på samme plads, hvor Roskilde Festivals ikoniske orange scene ligger, når området omdannes til et overflødighedshorn af musikoplevelser. Som det nok er de fleste bekendt, så er der på musikfestivalen også tradition for at nyde en enkelt kølig fadøl eller to; Og når der er langt mellem kildevandene, kan man – dagen efter – risikere, at have et næsten uimodståeligt behov for mad, der er hurtigt at købe, nemt at spise, og helst en kende snasket.

For mange er en kebab indbegrebet af dagen-derpå mad, når de er på Roskilde Festival. Derfor vil vi gerne se holdene fremstille en kebab, der kan jage selv de mest sejlivede Roskilde tømmermænd, på flugt.

Definitionen af en kebab er her noget krydret kød (okse, lam eller en blanding), der serveres i brød – enten fladbrød, pitabrød eller som “durum rulle” – med salat og dressing. Der kan serveres chili ved siden af, så dommerne selv kan dosere efter smag. Stiller man op i denne free-style kategori, kan der indleveres i hvid boks eller på godkendte hvide tallerkener og bakke. Bemærk der ikke forventes en hel Durum rulle eller tilsvarende pr dommer.

Instant Taste marinade

Sponsor: Instant Taste

I samarbejde med Instant Taste, skal holdene kreere en marinade, der egner sig til, at blive injiceret i kødet, inden det grilles. Konsistensen skal være som tynd ketchup. Som en særlig service for de, der skal lave en injektions marinade for første gang, kan vi oplyse, at marinaden skal være glat og f.eks. ikke indeholde større stykker af de krydderurter eller krydderier, som den er smags-sat med.

Firmaet Instant Taste vil efterfølgende gerne samarbejde med vinderne af denne kategori, med henblik på, at få markedsført marinaden. Stiller man op i denne free-style kategori, skal marinaden dels indleveres for sig selv i et særligt injektionsrør fra Instant Taste. Disse rør får holdene udleveret. Dels skal holdene indlevere et grillet stykke kød (efter eget valg) hvor marinaden er anvendt i praksis. Kødet er for at dommerne kan smage hvordan marinaden smager i tilberedt tilstand og det vil derfor ikke blive bedømt for anretning. Det grillede kan indleveres i hvid boks eller på godkendte hvide tallerkener og bakke.

Svineskank

Sponsor: Ladegaard Duroc

Svineskanken er et klassisk stykke kød, der kræver lang tids tilberedning, og masser af kærlighed. Når de ting går op i en højere enhed, er det noget af det mest himmelske man kan sætte tænderne i. Klassisk serveres der ofte sauerkraut til svineskanke, men her lader vi det være op til deltagerne at beslutte hvad der skal serveres til.

Stiller man op i denne free-style kategori, kan der indleveres i hvid boks eller på godkendte hvide tallerkener og bakke.

Sommerfest

Årets mest åbne kategori, hvor holdene virkelig kan vise deres allermest kreative sider frem.

Menuen til en sommerfest kan bestå af alt fra røde pølser, kartoffelsalat og halvlunken øl, og til virkelig spændende retter og lækre, grillede stykker kød, med liflig vin til. Vi sætter lyskæden med de kulørte lamper op, finder noget musik, man kan skråle med på, og inviterer til sommerfest!

Vi opfordrer holdene til, at servere noget, der kan sætte os i den rette stemning som var det sol og sommer og der var sommerfest i haven.

I denne free-style kategori kan holdene indlevere fuldstændigt som de ønsker. Dette inkluderer naturligvis også bokse, samt godkendte hvide tallerkener og bakke, men er på ingen måde ikke begrænset til disse.

Vi glæder os til at se hvad deltagerne finder på af spændende retter i vores kategorier.

WBQA Danmark

WBQA Danmark er en non-profit grill-forening, der arbejder for at fremme grill-kulturen i Danmark. Foreningen er del af den verdensomspændende organisation World barbeque Association der afholder VM og EM i grill og BBQ.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DM i Grill 2020 > Blog > - - > 10 kategorier og så lidt ekstra…