Bliv dommer

DBQA har igennem de sidste mange år afholdt det officielle DM i Grill.

Vores konkurrencer har tilskuere og teams fra hele Norden samt Tyskland, da DM i Grill også er åbent for teams fra andre lande. Teams fra udlandet kan vinde i enkelte kategorier, men de kan ikke blive Danmarksmestre.

Teams, sponsorer, frivillige har det sjovt og hyggeligt med hinanden, hvilket smitter af på dommerne, der tydeligt kan fornemme stemningen på pladsen, mens de sidder i teltet og dømmer.

At være dommer ved DM i Grill er en sjov oplevelse!

Du får smagt på rigtig meget forskelligt grillet mad, der giver nye idéer til, hvordan du selv kan være kreativ hjemme ved grillen. Samtidig får du nye venner, som du hygger med i pauserne mellem indleveringerne af de forskellige kategorier.

Det er et vigtigt og seriøst hverv at være dommer. Du er med til at sætte standarden for både dine dommerkolleger, og også for deltagerne ved DM i Grill.

Som dommer skal du have bestået vores officielle dommerkursus. Du skal have betalt for medlemskab af hovedorganisationen.

De enkelte dommere skal selv sørge for eventuel overnatning, og DBQA kan desværre ikke kompensere for udgifter i forbindelse med overnatning til dommere. Vi anbefaler derfor, at du i god tid før konkurrencen ser på de lokale muligheder for campingplads, vandrehjem, AirBnB eller hotel.

Læs mere om opgaven som dommer i vores håndbog for dommere på denne side.

Testemonials

Jeg tog oprindeligt dommeruddannelsen, fordi jeg selv har deltaget – som teamkaptajn til DM i Grill, og jeg var nysgerrig på bedømmelsesprocessen. Hvad smager dommer egentlig efter? Som deltager prøver man altid at gøre sit bedste, og man kan nogle gange blive overrasket over bedømmelsen – både højt og lavt. Derfor var det lærerigt at deltage i dommertræningen – og så lige komme hjem og smage sine egne opskrifter igen. Man skulle tro, at det er en nem sag at være BBQ-dommer. Man skal møde op, smage en masse mad og mene noget om det. Men når man sidder og bedømmer retterne, er stemningen faktisk ret alvorlig og intens. Jeg befinder mig bedre som dommer end som deltager. Det er en spændende udfordring at være knivskarp i sine bedømmelser og give en brugbar feedback. Mange af teamsene har trænet hele året til netop denne weekend, så det synes jeg, man skylder dem. Det er en god idé at være velforberedt. Have styr på sit dommer-id og log-in til dommersystemet. Have sin telefon eller tablet klar, samt have en flaske vand så man kan rense smagsløgene mellem bedømmelserne. Man får en masse god BBQ i løbet af konkurrencen, så det er hele tiden vigtigt at sørge for at have appetit til det næste, der kommer på bordet. Et år, hvor jeg var dommer, var der ikke tilmeldt mere end 12 dommere, så vi fik rigtig meget mad hver især. Det var lækkert, og det var sjovt, men der gik også et godt stykke tid, før jeg selv tændte op i smokeren derhjemme igen. Jeg elsker BBQ og det danske BBQ-miljø, som er en sjov blanding af amatører og professionelle, der kommer fra alle tænkelige baggrunde. Det er mennesker, man måske ikke ville have mødt under andre omstændigheder. En helt særlig oplevelse ved DM i grill er den afsluttende klappe-runde som dommerne går blandt de deltagende teams. Man siger tak for mad – og de enkelte teams klapper igen og siger tak for indsatsen.
Nicolai Bank
Dommer
Jeg har fulgt med i DM i grill siden 2010, hvor det blev afhold i Tivoli København. De første år som tilskuer, de efterfølgende år som frivillig og siden 2015 som dommer. Efter endt dommerkursus ved WBQA meldte jeg mig samme år som dommer ved DM i grill i Svendborg, som blev afhold i forbindelse med Kulinarisk Sydfyn. Jeg var meget spændt på min første dommergerning, men også nervøs for om jeg nu også kunne leve op til at skulle dømme og sidde ved dommerbord sammen med de dommere, der havde stor erfaring, og de som kun havde dømt en eller to gange tidligere. I god tid før første indlevering var der dommerbriefing ved Kim Schultz og Sonnie Eis. Kim fortalte kort via slideshow om, hvad vi som dommere skulle være opmærksomme på i forhold til de indleverede bokse og kategorier, og en gennemgang af de problematikker, der kunne være i forhold til de råvarer teamene havde fået udleveret osv. Vi fik endvidere en lille gennemgang af de vigtigste regler i forhold til det at være dommer. Sonnie fortalte og instruerede i, hvordan det digitale pointsystem fungerede, og hvad man skulle være opmærksom på i forhold til dette. Til bedømmelserne sad vi 6 dommere ved hvert bord, og jeg sad ved bord sammen med dommere, som havde dømt tidligere, og som hele tiden var søde og opmærksomme på, om der var noget jeg var i tvivl om gennem bedømmelserne (men selvfølgelig ikke i, hvad jeg skulle give af point). Jeg følte mig meget tryg i at mærke, at jeg var en del af dommerbordet og ikke, at jeg var ny dommer.
Jette Schjødtz Petersen
Dommer